Bu Kez Serdivan Belediyesi Öğrencilere Konuk Oldu

Daha önce Coğrafya öğrencilerini Belediye’de ağırlayan ve kent bilgi sistemleri ile ilgili teorik bilgi vererek ardından ilk saha çalışmalarını da birlikte yapan Serdivan Belediyesi tarafından SAÜ Kongre Salonu’nda öğrencilere SEKOP (Serdivan Kentsel Otomasyon Projesi) ve Kent Bilgi Sistemi anlatıldı.

Moderatörlüğünü Coğrafya Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Döker’in üstlendiği seminerin açılış konuşmasını ise Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. F. Tülay Kızıloğlu yaptı. Seminerde ayrıca Rektör Yardımcısı Musa Eken de hazır bulundu.

Programda Serdivan Belediyesi’nin yanı sıra, Üsküdar Belediyesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel Müdürlüğü ve Turkcell de sunum yaptı.

Açılış konuşmasında Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Döker, daha önce kendilerini hizmet binasında ağırlayan Serdivan Belediyesi’ne eğitim ve uygulama desteklerinden dolayı teşekkür ederek; bir sonraki aşamada teorik eğitimi pratiğe dökme amacıyla Coğrafya Bölümü öğrencilerinin Serdivan Belediyesi’nin numarataj işlemlerinde yer alacağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından öğrencilere SEKOP ve Kent Bilgi Sistemi tanıtıldı.

Serdivan Belediyesi’nin Kent Bilgi Sistemi’ni 2007 yılından bu güne etkin olarak kullandığı belirtilirken ilçe genelinde hayata geçirilen ve geçirilecek olan tüm yatırımların bu veriler ışığında vatandaşlarla birlikte ortak karar verilerek uygulamaya konulduğu belirtildi.

Kent Bilgi Sistemi Nedir?

Bir kentin, coğrafi özelliklerini, insanlarını ve Sosyo-Ekonomik niteliklerini, üst dokusunu ve altyapısını, akıllı ve katmanlı haritalarını, gelir ve gider sistemlerini kapsayan sayısal ve sözel bilgilerinin ilişkilendirilmesi; mükellefiyet ve aboneliklerin belirlenmesi, gerekli personel, bilgisayar donanımı ve yazılım altyapılarının oluşturulması, sistemin yaşayan ve sürekli güncellenen bir projeye dönüşmesi, karar ve denetim mekanizmalarının daha hızlı ve daha doğru işlemesi için, veri toplama, bilgi sunma ve hizmet üretmede tam koordinasyonun sağlanmasıdır.